FAQ


 • Vad är den aktiva substansen i Cicamed scar?
 • Samtliga ingredienser i Cicamed scar är aktiva och har en roll i behandlingen. Cicamed scar har en unik kombination av de två olika silikonoljor som mjukar upp, slätar ut och reducerar ärr. Silikon är en välbeprövad och erkänd behandlingsmetod mot missprydande ärr. Vitamin E är en effektiv antioxidant som skyddar mot skadliga fria radikaler. Studier har visat att kombinationen av silikon och vitamin E ger ett bättre resultat och ett mer diskret ärr. Silica är skonsamt exfolierande. 
 • Hur fungerar Cicamed scar? 
 • Silikon bilder en skyddande, ockluderande hinna som skapar en gynnsam miljö för ärrläkning. Läkare har använt silikon för ärrbehandling sedan 1982 och dess goda resultat och säkerhet finns dokumenterad i flera kliniska studier. Hinnan kapslar in hudens naturliga fukt och reducerar avdunstning, vilket återställer homeostasen (hudens normala balans). Silikon har semipermeabla egenskaper som tillåter syre att passera samtidigt som extra fukt hålls utanför. Återfuktad hud är mer genomsläpplig för syre. Cicamed scar verkar även som en skyddande barriär mot yttre påverkan. En lämplig balans av fukt och hög exponering av syre skapar en optimal miljö som främjer läkning av ärr.
  Cicamed scar innehåller även silica och vitamin E. Silica exfolierar varsamt huden. Vitamin E är en effektiv antioxidant som skyddar mot fria radikaler. Studier har visat att kombinationen av silikon och vitamin E ger ett bättre resultat och ett mer diskret ärr, jämfört med patienter som enbart behandlats med silikon. 
 • Vad innehåller Cicamed scar? 
 • Dimethicone & Cyclopentasiloxane (silikonbas): Filmbildare som bildar en tunn hinna på huden som skapar en gynnsam miljö för ärrläkning.
  Silica (Kiseldioxid): Skonsamt exfolierande effekt.
  Tocopheryl Acetate (Vitamin E): Vitamin E är en effektiv antioxidant som skyddar mot skadliga fria radikaler. Studier har visat att kombinationen av silikon och vitamin E ger ett bättre resultat och ett mer diskret ärr. 
 • Vad är dimethicone och cyclopentasiloxane?
 • Dimetikon och cyklopentasiloxane är välkända och vanliga silikonföreningar. Dessa silikoner förekommer i många vardagliga produkter, till exempel i läppglans, hudkrämer och hårbalsam, dock i lägre koncentrationer. Silikon består av stora molekyler och penetrerar inte huden. Silikonerna förekommer även produkter som rekommenderas till barn.
 • När kan jag börja använda Cicamed scar?
 • Behandlingen med Cicamed scar kan påbörjas när såret har läkt ihop och intakt epitelvävnad har bildats. Efter en operation bör man vänta minst fyra veckor. Rådfråga gärna din läkare om vad som gäller för just ditt ärr. Bakterier från fingrar och mekanisk nötning kan försämra läkningen om man börjar behandlingen för tidigt. Cicamed scar får inte användas på öppna sår eller slemhinnor.
  Bäst resultat uppnås om behandlingen påbörjas i ett tidigt stadium av läkningen. Ärret är ofta som mest aktivt under de två första månaderna. Tiden det tar för ärr att läka varierar på individnivå och skiljer sig mellan olika ärr. Läkningsprocessen tar vanligen några månader till ett år. Det är inte ovanligt att ett djupt ärr är aktivt i upp till två år.
 • Kan jag bli allergisk mot Cicamed scar?
 • Cicamed scar är hypoallergeniskt, det vill säga den framkallar inte allergier. Silikonmolekylen är stor och penetrerar inte huden och klassas som inert. Studier har visat att silikon är en säker ärrbehandling, med det finns ett fåtal som är överkänsliga mot silikon. Om man märker av någon form av rodnad eller hudirritation ska man omedelbart avbryta behandlingen och rapportera reaktionen till info@cicamed.com.
 • Vilka ärr är lämpliga för Cicamed scar?
 • Cicamed scar är verksam på alla typer av ärr, men resultatet kan variera. Bäst resultat uppnås om behandlingen påbörjas i ett tidigt stadium av läkningen. Cicamed scar är mest effektiv på aktiva ärr som fortfarande befinner sig i läkningsprocessen. Aktiva ärr är röda och upphöjda medan helt läkta ärr är vita eller brunlila. Ärret är ofta som mest aktivt under de två första månaderna. Läkningsprocessen kan ta månader eller år. Det är inte ovanligt att ett djupt ärr är aktivt i upp till 24 månader.
  Cicamed scar har även med framgång använts på röda ärr orsakade av akne och vattenkoppor.
  I samtliga fall så är det viktigt att ärren är röda och aktiva för att få ett önskat resultat med Cicamed scar.
  Gropade ärr (atrofiska) har för lite stödvävnad och är inte lämpliga att behandla med Cicamed scar eftersom att det inte finns någon vävnad för Cicamed scar att arbeta med. Det är svårt att förbättra färg och form på ärr som inte längre befinner sig i en aktiv läkningsprocess, men vi har haft kunder som har fått resultat på 5 år gamla ärr. Cicamed scar verkar uppmjukande och kan göra ärrvävnaden följsam på alla ärr. 
 • Hur länge ska jag använda Cicamed scar?
 • Hudens förmåga att läka är väldigt individuell och varierar från fall till fall. Därför är det svårt att ange en behandlingstid som gäller för alla ärr. Rekommenderad behandlingstid är minst två månader. Äldre och djupa ärr kräver vanligen en längre behandlingstid än på ett ytligt ärr. Om ärret fortfarande förbättras efter att ha behandlats i två månaders går det bra att förlänga behandlingstiden. Använd gärna Cicamed scar så länge en synbar eller kännbar förbättring sker.
 • Hur länge räcker en tub med Cicamed scar?
 • Hur länge en tub Cicamed scar räcker beror av storleken på området som behandlas. Cicamed scar är en otroligt dryg produkt och mängden kan inte jämföras med den mängden fuktkräm som behövs för ett lika stort område. En riktlinje är att en droppe Cicamed scar räcker till ett appliceringstillfälle på ett ärr med storleken 5 cm2.
 • Hjälper Cicamed scar mot akneärr?
 • Vi har haft många kunder som har behandlat röda ärr från akne med framgång. För att få bäst resultat är det viktigt att ärren är röda och befinner sig i en aktiv läkningsprocess.
  Cicamed scar innehåller inga starka ingredienser som kan irritera eller torka ut huden, men ärren ska punktbehandlas så gott det går. Med punktbehandling så menas det att man bara applicerar Cicamed scar på själva ärret. När man använder Cicamed scar i ansiktet så är det ännu viktigare att man masserar in ett mycket tunt lager annars finns det en risk för att Cicamed scar kan upplevas som kladdig.
    
  VIKTIGT! Observera att Cicamed scar inte ska användas för att ta bort akne/finnar, utan är till för att behandla själva ärren. Applicera inte Cicamed scar på aktiv akne/inflammation. Cicamed scar ska inte kombineras med läkemedel innehållande antibiotika eller andra hudläkemedel eftersom silikon kan förändra eller försämra upptaget av aktiva substanser i läkemedlet. Om problemområdet består av både finnar och ärr så att ärren är svåra att punktbehandla rekommenderar vi att du använder Cicamed ASD 3-in-1. Cicamed ASD 3-in-1 är en trippelverkande punktbehandling som motverkar både finnar, ärr och missfärgningar efter akne.

  Fullfölj och avsluta eventuellt pågående behandling med andra hudläkemedel innan du börjar att applicera Cicamed scar på samma område. Tyvärr hjälper inte Cicamed scar mot gropade ärr (atrofiska ärr). Atrofiska ärr har för lite vävnad och det finns därmed ingen vävnad för Cicamed scar att arbeta med. 
 • Kan man kombinera Cicamed scar med produkter som innehåller salicylsyra?
 • Det finns idag inga studier på kombinationsbehandling av salicylsyra med Cicamed scar. Cicamed scar innehåller inga irriterande eller skadliga substanser, men kan förändra eller försämra upptaget och därmed påverka effekten av andra ingredienser. Kontakta gärna ansvarig tillverkare av den andra produkten för mer information om eventuella kontrainteraktioner.
 • Fungerar Cicamed scar på gamla ärr?
 • Cicamed scar ger bäst resultat om man påbörjar behandlingen i ett tidigt stadium av läkningsprocessen, men har visat sig fungera även på äldre ärr så länge de är aktiva. Aktiva ärr befinner sig i läkningsprocessen och är rödrosa. Det är svårt att säga hur länge ett ärr är aktivt eftersom kroppens förmåga att läka är individuell. Ett djupt ärr tar längre tid att läka än ytliga ärr i de översta hudlagren. Läktiden varierar från person till person, men generellt brukar man säga att det tar 6 - 12 månader för ett ärr att läka helt, men i vissa fall kan det ta upp till 24 månader. Ett ärr som är helt läkt är inte längre rödrosa utan är vitt eller brun/lila. Gamla läkta ärr kan mjukas upp och få mer följsam ärrvävnad.
 • Fungerar Cicamed scar mot bristningar?
 • Vi har inte gjort någon studie över hur Cicamed scar kan påverka hudbristningar och använder inte bristningar som en indikation. Hudbristningar är en form av ärr där det har blivit en skada på läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis) men överhuden (epidermis) är fortfarande intakt. Cicamed scar passerar inte överhuden och sannolikheten för att den bleker bristningar i läder- och underhuden är låg. Det bästa mot bristningar är att verka förebyggande och smörja huden, gärna med mandelolja, men om bristningarna redan finns där så kommer de blekas och minskas med tiden. Hudbristningar på mage och lår i samband med graviditet eller viktuppgång brukar också minska kraftigt med tiden.
 • Kan jag sola med Cicamed scar?
 • Innehållet i Cicamed scar är inte känslig mot UV-strålning, men det är dina ärr. Den vanligaste orsaken till missfärgade ärr är solexponering. Ärr är mycket känsligare mot solen än vanlig hud. Solens skadliga UVA/B strålar kan missfärga ärret i en ljusare eller mörkare färg. Missfärgningen är långvarig och kan bli permanent. Cicablock skyddar gamla och nya ärr mot missfärgning som orsakas av UV-strålning och fungerar som ett bra komplement till din behandling med Cicamed scar. Massera in ärret med Cicablock innan du ska vistas i solen/solarium och upprepa vid behov.
 • Kan Cicamed scar kombineras med hudläkemedel mot akne, tex Dalaicin?
 • Appliceras inte Cicamed scar över eller under krämer som innehåller antibiotika eller andra hudläkemedel mot akne. Silikonbasen kan försämra upptaget av aktiva substanser i hudläkemedlet. Se till att fullfölja och avsluta eventuell pågående behandling med andra hudläkemedel innan du börjar att applicera Cicamed scar på samma område. OBS Cicamed scar behandlar ärr efter akne och inte är ett preparat mot akne. Applicera inte Cicamed scar på aktiv akne/inflammation.
 • Kan Cicamed scar användas tillsammans med hudkräm?
 • Cicamed scar kan användas tillsammans med återfuktande hudkrämer. Börja med att applicera Cicamed scar. Vänta ca 5-10 minuter innan du applicerar din hudkräm.
 • Kan Cicamed scar användas nära ögon och mun?
 • Ja, Cicamed scar kan användas på ärr nära ögon och mun, men med försiktighet. Se till att produkten inte appliceras eller kryper in via fina linjer i ögon, mun eller slemhinnor. När Cicamed scar torkar finns det en liten risk att ämnen som avdunstar kan orsaka irritation i ögonen. Skölj varsamt med vatten om Cicamed scar råkar hamna i munnen eller ögonen.
 • Vad kan jag mer göra för att skydda mina ärr?
 • Ärr är mycket känsligare än vanlig hud. Skydda ärret mot UV-strålning för att undvika missfärgning. Ärr ska inte utsättas för extrema temperaturer, så undvik värme från solstrålning, solarium, bastu eller extrem kyla. Det finns en risk att kläder som sitter för nära huden kan skava och skada ärrvävnaden. Var försiktig vid stretching och styrketräning eftersom dessa påfrestningar kan bredda ärret.
 • Vad är hudens funktion?
 • Huden har många uppgifter och skyddar bland annat kroppen från infektioner och solstrålning. Den motverkar vätskeförlust, reglerar kroppstemperaturen och skyddar våra inre organ. Huden består av tre lager med olika funktioner:

  Överhuden (epidermis) är det skyddande översta lagret. De levande cellerna i överhuden innehåller pigmentceller som tillverkar melanin och ger huden dess bruna färg vid solbränna.

  Läderhuden (dermis) består mestadels av bindväv, som ger huden dess styrka och elasticitet. Här finns blodkärl, sinnesceller, hårsäckar, svett- och talgkörtlar. Akne kan uppstå om talgkörtlarna tillverkar för mycket talgfett (sebum) eller om porerna är tilltäppta.

  Underhuden (subcutis) består primärt av fettceller och fungerar värmeisolerande samt stötdämpande.
 • Vad är keloida ärr?
 • Keloida ärr är tjocka och ojämna i formen och växer utanför det ursprungliga såret i både höjd och bredd. En keloid kan utvecklas flera månader efter skadan. Keloider uppstår på grund av en överproduktion av vävnad.
 • Vad är hyperotrofiska ärr?
 • Hypertrofiska ärr är röda, tjocka och högre än den omkringliggande huden. De kan vara smärtsamma eller klia. Hypertrofiska ärr växer inom gränsen för det ursprungliga såret och framträder ofta inom några veckor efter skadan. Hypertrofiska ärr uppstår på grund av en överproduktion av vävnad.
 • Kan jag använda Cicamed scar på barn?
 • Ja, Cicamed scar är hypoallergeniskt och kan användas på både barn och personer med känslig hud. Vid behandling av barn krävs tillsyn av en vuxen för att se till att bruksanvisningen efterföljs.
 • Hur tvättar jag bort Cicamed scar?
 • Cicamed scar är vattenresistent, men försvinner under dagen av hudens egna exfoliering. Vid behov kan Cicamed scar tvättas bort med tvål och vatten.
 • Hjälper Cicamed scar på gropade ärr?
 • Atrofiska ärr är gropade ärr som är vanligt förekommande efter akne och vattkoppor. Gropade ärr uppstår för att det finns för lite stödvävnad och huden sjunker in. Tyvärr hjälper inte Cicamed scar mot gropade ärr eftersom de har för lite stödvävnad och därmed finns det ingen vävnad för Cicamed scar att arbeta med. Dock kan Cicamed scar hjälpa till att i viss grad jämna ut och mjuka till ärrvävnaden.
 • Kan Cicamed scar kombineras med andra hudläkemedel?
 • Appliceras inte Cicamed scar över eller under hudläkemedel. Silikonbasen kan försämra upptaget och därmed effekten av aktiva substanser i hudläkemedlet. Se till att fullfölja och avsluta eventuell pågående behandling med andra hudläkemedel innan du börjar att applicera Cicamed scar på samma område.
 • Vad är bäst före datumet på Cicamed scar?
 • En oöppnad tub håller i fem år från angivet tillverkningsdatum. Kontakta Cicamed och ange tubens batchnummer om du vill veta när din tub går ut. En öppnad Cicamed scar ska användas inom tre månader. Detta illustreras med en öppen burk med texten 3M på förpackningen enligt europeiska regelverk. 
 • Kan jag tejpa mina ärr samtidigt som jag använder Cicamed scar?
 • Ja, se till att Cicamed scar har torkat innan du sätter fast tejpen. Tänk på att de yttersta delarna av tejpen ska fästas mot ett icke applicerat område av hud. Många har upplevt att Cicamed scar lindrar klådan efter tejpen på grund av den skyddande hinnan.
 • Varför torkar inte Cicamed scar när jag applicerar den?
 • Om Cicamed scar inte torkar efter 5 minuter så har du applicerat ett för tjockt lager. Cicamed scar är väldigt drygt och man ska massera in ett väldigt tunt lager.
 • Kan jag använda Cicamed scar när jag är gravid/ammar?
 • Cicamed scar förväntas inte medföra några risker för fostret vid rekommenderad dosering under graviditet. Cicamed scar förväntas inte medföra några risker för barnet under amning. Cicamed scar har en silikonbas bestående av dimetikon och cyklopentasiloxane. Silikon är ett inert material, vilket betyder att det är ett oaktivt material som har en begränsad förmåga att reagera kemiskt. På grund av den stora molekylstorleken så kan inte silikon passera in i kroppen. Dessa silikoner är vanligt förekommande i hudkrämer, även hudkrämer för barn, dock i lägre koncentration.
 • Kan jag kombinera Cicamed scar och Cicablock?
 • Ja, Cicamed scar och Cicablock kan kombineras med ett gott resultat. Masserar in ett tunt lager Cicamed scar över ärret morgon och kväll. Applicera Cicablock innan du vistas i sol. 
 • Finns det någon behandlingsgaranti?
 • Resultat beror av hur väl behandlingen efterföljs under två månader, om ärret är lämpligt för behandling samt individuell läkningsförmåga. Ärrets läkning och utseende kan även försämras av yttre omständigheter, till exempel hud som sträcks ut och solstrålning. Eftersom vi inte har någon garanti på att behandlingen efterföljs enligt instruktioner kan vi inte ge en behandlingsgaranti.
 • Kan Cicamed scar orsaka fläckar på huden när man solar?
 • Nej, Cicamed scar innehåller ingen substans som gör huden överkänslig mot solen eller ger fläckar på huden. Ärrvävnad måste skyddas från UV-strålning för att undvika missfärgning.
 • Kan Cicamed scar bleka kläder eller hår?
 • Nej, Cicamed scar verkar inte genom kemiskt blekning eller oxidering. Tyg och hår bleks inte vid kontakt med Cicamed scar.
 • Kan Cicamed scar bleka huden intill ärret?
 • Nej, huden intill ärret bleks inte när man behandlar ärr med Cicamed scar. Cicamed scar reducerar framträdande ärr genom att optimera och gynna läkningsprocessen och därmed hjälpa huden att läka så fint som möjligt för ett diskret ärr. Huden intill ärret är inte skadad och hudfärgen kommer inte att påverkas av Cicamed scar. .
 • Hur öppnar jag tuben?
 • Cicamed scar har en försluten tuböppning för att skydda innehållet. Förslutningen kan enkelt klippas bort med en sax. Klipp bort ca 2-3 mm.